pondělí 18. října 2021

Dýňobraní

 Možná nejste fandou slavení "cizích svátků", ale atraktivitu tohoto druhu zeleniny můžete jen těžko popřít. A pokud jde o přírodu, která nám přinese světlo do pošmourných podzimních dnů, říkám, sem s ní.  Zvláště, pokud jste, jako my, zavření doma s bronchitidou a děti již nevědí roupama co by. Zde několik návodů, jak je alespoň na chvíli zabavit:

Klasická vyřezávaná dýňě

Dítě každého věku může načrtnout obličej, který by chtělo z dýně vyřezat.

Začátek vyřezání zajistí raději dospělý. Okolo stopky vyřežeme hvězdu tak, aby čepel nože směřovala do středu obrazce, získáme tak víčko, které se směrem nahoru rozšiřuje a nezapadne tak dovnitř, při troše štěstí se nám podaří navíc dýni prokrojit tak, že víčko půjde snadno vyndat.

Následující krok, totiž "vyndavání mozku" můžeme pro změnu svěřit i těm nejmenším.

A nakonec vyřezání obličeje. Nejsnazší je obličej vytvořit z rovných řezů, pokročilejší se pokusí o křivky. Řežeme opět tak, že čepel směřujeme dovnitř vyřezávaného tvaru, tak aby šel snadno vyndat a poté ho vykrojíme znovu rovně, tak aby jím mohlo procházet světlo svíce... Na dýni se nám vejde hned několik obličejů, uspokojit tak může všechny grafické návrhy. Dle vaší důvěry můžete vyřezání svěřit starším dětem. Tady jsou naše letošní výtvory:


 


Dýně látková

Je vhodná jako aktivita pro mladší školní děti. Potřebujeme na ni polystyrenový model dýně, když neseženete, půjde to patrně i z koule. A dále odstřižky látek, příborový nůž a motouzek. Z látek dle vaší preference vystřihněte srpky potřebné velikosti a tupým nožem zatlačte jejich okraje do spár dýně, tak aby nevykukovaly. A to je celé. Na horní straně můžeme konce látek nechat trochu přečnívat, omotáme je motouzkem a svážeme, aby vytvořily stopku dýně. Konce motouzku namočíme, smotáme a necháme uschnout. Hotovo.

 


Dýňová výzdoba

K aranžování dýní nepotřebujete žádné speciální schopnosti, výborně vypadají, když je jich více pohromadě a čím více druhů, tím pestřejší. Prostě z nich udělejte hromadu. Mně letos potěšila veselá odrůda sweet dumpling, která je jedlá, ale hodí se i k dekoraci, až se mi zkazí, schovám si semínka a na jaře se ji pokusím vypěstovat.

Ty vyřezávané dejte na balkon, nebo parapet, v chladu vám vydrží déle.

Uvnitř si svítíme těmito fantastickými modely od Tomáše Sajvery (hledej na Fleru), nejen, že pěkně vypadají,  ale nikdy se nezkazí.


 

A kolik dýní se urodilo u vás?

Žádné komentáře:

Okomentovat