čtvrtek 7. října 2021

Dětská laryngitida, pseudokrupp, falešný záškrt


 Minule jsem vyprávěla o našich sběračských genech, no dnes se podělím o nadělení, které zdědit nechcete. Ať už to nazvete jakkoliv, DÍTĚ SE DUSÍ. V důsledku nachlazení se mu stáhne dýchací trubice a špatně dýchá. Tento stav přichází většinou vprostřed noci, již odpoledne na sebe však může upozornit kokrhavým hlasem dítěte. První záchvat ale jako na potvoru přijde bez ohlášení, nebo si ho nevšimnete, protože vůbec nevíte, že něco takového můžete čekat. Objevuje se u dětí předškolního a nižšího školního věku, časem vymizí.

Rodič je v panice, dítě je v panice, že nemůže dýchat, a všechno je jen horší. Ale ono se řekne nepanikař. Když je stav opravdu špatný, volejte záchranku. Dítě dostane inhalátor, kortikoidy a adrenalin, do 10-15min bude v pořádku. Další 2-3h bude díky adrenalinu celé bdělé a rozdivočelé, takže s klidnou nocí se rozlučte. 

Jezdit na pohotovost nedoporučuji z jednoho prostého důvodu, dušení často doprovází zvracení, tělo má strach že nezvládne námahu, kterou představuje trávení a tak vyprázdní žaludek. Samozřejmě to udělá ve chvíli, kdy máte dítě v autosedačce a nemůžete se mu věnovat. A do toho zúžené dýchací cesty. To raději neriskovat.

Jak si pomoci vlastnoručně, pokud to na záchranku ještě není: dítě potřebuje chladný vlhký vzduch, tedy otevřete okna, okolo dítěte rozvěšte mokré ručníky, zapněte aromadifuzér s čistou vodou, nebo zvlhčovač vzduchu. 

My jsme po opakovaných záchvatech pořídili inhalátor Omron C28P Comp Air, který vyrábí jemné mlžné částice. U většiny záchvatů vystačíme s jednou desetiminutovou aplikací za noc, při nejhorším se třemi. Vhodnou zvlhčující kapalinou je např. Vincentka, je jí potřeba ale asi jen 2 polévkové lžíce a tak raději používáme solný roztok, protože sůl je vždycky po ruce. Správnou koncentraci jednoduše dosáhneme přípravou roztoku pro nosní konvičku ( hledejte Rhino Horn). Inhalátor nám doslova zachraňuje život, nevýhody tohoto konkrétního modelu jsou hlučnost a nutnost mít při aplikaci hlavu pokud možno svisle, neležet. Ale i tak se několikahodinový noční kolotoč zkrátil na čtvrthodinu, kdy dítě v poklidu inhaluje a potom pokračuje ve spánku. Menší děti se mohou bát hluku, nebo jim je nepříjemná maska, u nás se osvědčilo puštění krátké pohádky a přidržení masky rodičem. Teď už není pro děti laryngytida strašák, co usiluje o jejich život, ale obtíž, co je ruší od spaní.

A proč vám to vyprávím zde, na blogu o zahradničení? Protože je to nemoc častá, ale moc se o ní nemluví a neví. Ale když o ní vědět budete, snad tolik nepřekvapí a klid je v tomhle případě polovina úspěchu.

A čím si zpestřujete večery vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat