pátek 22. října 2021

Jarní cibulka z truhlíku

 Svazek jarní cibulky, kterou si kupujeme zvláště pro nať, vám asi nemusím představovat. Jde skutečně o mladou cibuli, které právě vyrašily listy.

Pokud z ní chcete mít užitek více než jednou, nezpracovávejte ji příště celou, nechte si spodní 2-3cm s kořínky. Ty posaďte na týden do 1cm vody a poté zasaďte. Tam, kde máte volné místečko v truhlíku, nebo třeba na záhon. 

Když bude mít cibulka vláhu, znovu vám obroste, můžete ji sklízet postupně i najednou. Pokud ji zasadíte do země na začátku suchého léta (bez zálivky), zatáhne se a úrodu čekejte až na podzim, další pak na jaře... Cibuli můžete mít v zemi stále, jen sem tam sklidit nať, zatímco spodní část roste a sílí a taky se někdy množí na více cibulek. Jak už jsme si říkali u dalších cibulovin, při vleklých letních deštích ji můžete vyrýt a schovat před hnilobou. Já mám své stádečko cibulek, které putují mezi truhlíky a záhony, občas vydají nať na pomazánku, občas se pohnojí a občas na ně zapomenu. Tyto se zakulatily ze svazku koupeného letos před létem.



Žádné komentáře:

Okomentovat