úterý 26. října 2021

Kadeřávek jak a proč

 Mé obliby kadeřávku jste si asi všimli, ale zatím nevíte Proč ho pěstuji.

Z Ameriky jste o této potravině možná slyšeli pod názvem "kale", a kdo si tam z něj sem tam neudělá smoothie, jako by nebyl. Ostatně, je plný vitaminů a minerálů, to mu nemůžeme upřít.

Já mám přístup spíše ruský. Kadeřávek patří mezi rostliny které dobře tolerují mráz a roste i pod sněhem. Je to jeden z druhů zeleniny, který vám pomůže přežít hladové období, kdy nic moc jiného neroste. Fajnšmekři ho údajně konzumují až po přemrznutí...což vlastně dělám i já, jelikož ho sklízím průběžně a skladuji v mrazáku.

A k čemu že je tato tuholistá zelenina tedy dobrá? Již moje babička ho dávala do polévky. Do zeleninové, bramboračky a všude tam, kam patří list kapusty, ale nechcete si kvůli tomu kupovat celou hlávku. My jsme si oblíbili tuto zimní minestrone. Kromě zelené barvy dodá kadeřávek příjemnou chuť po muškátovém oříšku. 

Zkusíte ho příští jaro taky?

Žádné komentáře:

Okomentovat