čtvrtek 8. července 2021

Úvod do genetiky n°3 - homozygot, heterozygot

Konečně se dostáváme ke slíbeným h-zygotům. Předpony homo- znamenající shodný, totožný, a hetero- rozdílný, patrně již známe. Zygota je zárodečná buňka, která vzniká spojením gamet, buněk pohlavních, o kterých jsme si již řekli, že nesou polovinu dědičné informace.  

 

Sledujeme-li jeden dědičný znak, např. barvu květů, potom zygota může vzniknout spojením
buněk se stejnými alelami (např. červená barva) a výsledný jedinec je potom v tomto znaku! HOMOZYGOT. Pokud se informace od matky a otce liší, jedinec je HETEROZYGOT. Tento odstavec hovoří o genotypu.

Zajímáme-li se o fenotyp, tedy o to, jak potomek bude vypadat ve skutečnosti, u homozygota je to jasné, výše zmíněný případ bude mít patrně červené květy. Ale co heterozygot, který dostane do vínku např. barvu červenou i žlutou - bude oranžový?

Zde přicházejí na řadu slova DOMINANTNÍ (v grafu značíme velkými písmeny) a RECESIVNÍ (malá písmena). Jak už tušíme, dominantní alela je ta, která ve fenotypu převládne a recesivní bude potlačena a projeví se pouze, pokud bude jedinec homozygot. Tedy např. potomci AA, Aa, aA kterých bude 75%, budou mít červené květy a pouze 25% potomstva s geny aa bude žlutých.

Tolik říká základní učebnice biologie. Ale už nic neříká o tom, jak budou vypadat potomci AB, kde B je dominantní modrá barva květů. Nebo že dominance nemusí být absolutní. Případně že jeden gen není ovlivněn pouze dvěma alelami, ale několika... A proto máme i květy oranžové, pruhované a s puntíky....

Žádné komentáře:

Okomentovat