neděle 4. července 2021

Kozí brada

Znáte ji?


Připadáte si občas jako kozel zahradníkem? Sem tam něco zasijete, sem tam něco zasadíte a čekáte, jestli z toho něco bude? Jestli máte k dispozici kousek země, třeba na chatě, potom je kozí brada pro vás jako stvořená. Na balkon se příliš nehodí, protože jde o dvouletku. Ale jinak vydrží stín i slunce, má ráda sucho - zkrátka úplně bezúdržbová.

 

 

v prvním roce "brada" vypadá jako vyšší tráva

 A kde že ten div seženete? Pokud jste fajnšmekři, můžete si přes internet objednat semínka kozí brady pórolisté, v Americe pěstované též jako zelenina pod názvem "salsify". Nebo půjdete prostě na louku a najdete, kde kvete a odkvétá kozí brada luční, jedlá česká alternativa. Ano, ta naše nemá dekorativní fialové květy, jako ta zámořská, vypadá prostě jen jako velká pampeliška, pokud ji však chceme pěstovat pro kořen, sklidíme ji stejně dříve, než by vykvetla. 


Semena kozí brady
Jak tedy na ni? Sesbíraná semena jsou akorát připravená k setí, není tedy na co čekat, najdeme kousek země, která není příliš zamokřená, uděláme mělký řádek, semena vkládáme s rozestupem 3-5 cm a přihrneme. Po deštích můžeme zpozorovat, že se klubou první lístky, aby dobře rostly, je dobré v okolí vytrhat plevel. To je všechna péče, kterou rostlina až do podzimu bude potřebovat. Ještě jednou můžeme vyčistit půdu na jaře, když se začnou klubat na povrch další listy. Dále je rostlina až do sklizně víceméně samostatná. Ostatně, přežije konkurenci na louce, není to žádná primadona.

 Zasijete-li tedy koncem tohoto léta, příští podzim budete sklízet...a když zapomenete, další rok se vám brada připomene svými květy a poté se zaseje sama... 

Vzdělejte se o kozí bradě i anglicky: video. (Siloé Oliveira)

2 komentáře:

  1. Já znám houbu, které jsme říkali kozí brada.

    OdpovědětVymazat
  2. Hned to gůglím....a tomu pro změnu u nás říkáme kuřátka :)

    OdpovědětVymazat