středa 28. července 2021

Oregano + Máta

 


Právě teď je sezona, kdy divoce bují bylinky. Zde přináším několik osvědčených receptů.

 

Na klasické pesto potřebujeme bazalku, piniové oříšky, česnek a parmezán. Na to domácí použijeme, co se doma zrovna najde, u nás to bylo oregano, slunečnicové semínko a sušený česnek. Nejdůležitější ingrediencí a zároveň konzervantem je potom kvalitní olivový olej. Pevné suroviny na jemno usekáme, přidáme dostatečné množství oleje a plníme do skleničky tak, aby pokud možno nevznikaly bublinky. Navrch ještě přidáme několik lžiček oleje, ať je vše ponořené. Takové pesto vydrží v lednici minimálně týden, když máme štěstí, tak i měsíc.

Že se dá pesto přidat k těstovinám, nebo namazat na bagetu, na to jste již jistě přišli sami. Výborně ale funguje i s obyčejnou hnědou čočkou, kterou povaříme a tyčovým mixerem jí pomůžeme do konzistence kaše, abychom nemuseli, jako naše babičky, zadělávat moukou. Lžíce pesta a nejjednodušší oběd je na světě. A dobrý je tak, že i děti chtějí přidat.

Druhou bylinkou je dnes máta. Zdá se, že žádné mátové pole není pro naši rodinu dost velké. 

Recept je jednoduchý, ale propadla mu celá rodina. Mátový čaj - prostý odvar. Někdy s meduňkou. Někdy silně oslazený, po vzoru afrických Tuaregů. A někdy s mlékem. Na Mojito ani nevzpomeneme.

Mátu má rád kde kdo a kdo ji pěstuje, poví vám, že je to "děsný plevel". Lidská sídla mizí, máta zůstává a tak ji, zběhlou, můžete najít na všelijakých opuštěných místech. A tak mám již třetí odrůdu a každá je trochu jiná. Kdo říká, že se máta nedá sbírat?


Žádné komentáře:

Okomentovat