sobota 22. dubna 2023

Projekt baborák - výběr barev a jeden nápad ke zhotovení

 Ať už budete hledat barvy pro baborák z jakéhokoliv důvodu, pokusím se vám přiblížit vybrané odstíny, i když to není nic snadného, jak brzy pochopíte.

O zelené jsem mluvila minule. Poměrně snadné je to s bílou, pokud hledáte odstín, kterým chcete vymalovat pokoj, bílých je milion, pokud sháníte nit na baborák, stačí vybrat bílou základní a hotovo.

Trochu složitější je to se žlutou, vězte, že jde o intenzivní žlutou se studeným podtónem, v žádném případě okrovou či dooranžova. Na mém monitoru odpovídá pěkně tato hedvábná příze ze Sartoru, která není k sehnání.

Nikdy byste však nevěřili, kolik existuje odstínů červené. Nejsnadnější výběr budete mít, pokud máte možnost materiál fyzicky vidět. Potom zavítejte např. do OBI do centra míchání barev a zde si vyzvedněte papírový vzorník s odstínem B6.51.30 pro DULUX, či S 2070-R nebo S 2070-R10B pro PRIMALEX, jehož kódy jsou současně číslem odstínu v NCS. Tyto papírové ústřižky dobře odpovídají červenému odstínu baboráků, které jsem viděla v depozitáři.

Pokud budete nakupovat online, je celkem zbytečné porovnávat obrázky na monitoru, jediným způsobem, jak chybu eliminovat, je pověřit osobu, která má materiál fyzicky před sebou, aby vybrala nejlepší shodu. Ona osoba patrně do OBI nepoběží, ale můžete jí daný odstín tlumočit pomocí standardizovaných vzorníků, které může a nemusí mít po ruce. V nejhorším pohlédne na monitor, doufejte v jeho dobré seřízení. Já jsem výše uvedené odstíny (též na monitoru) identifikovala takto:

NCS: S 2070-R či S 2070-R10B

RAL: 3027

HEXA: #A32E39, #A62772F, #CF1231, #C3043

Pantone: odstíny mezi 193 C a 200 C

Pokud danou barvu chcete porovnávat s monitorem, vězte, že to "funguje" jen, pokud jsou v místnosti příhodné světelné podmínky, v šeru budou barvy na monitoru mnohem jasnější, za plného slunce zase mnohem tmavší, než vzorek, který držíte před sebou. Úplně obecně potom jde o červenou, která je dofialova, nikoliv o rezavou či cihlovou, ačkoliv většina fotek baboráků na internetu tvrdí opak.

Porovnej s odstíny výše...

 Také jsem při brouzdání na internetu narazila na další postup, jakým baborák "nafixlovat", pokud chcete, aby alespoň trochu připomínal ten původní. Pohleďte, jak ženy v Kyjově vyřešily svůj problém se sukní "kanafaskou":

Ta na první pohled připomíná náš baborák, ale je tkaná plátnovou vazbou. Pruhy je možné na vhodnou tkaninu strojově vyšít, kolmo na směr rypsu, souběžně položené řady drobných stehů ještě zdůrazní rypsovou strukturu. Výsledek vypadá moc hezky.

 

Nejspíše bude drahé vyšít ony specifické "žebříčky" a "okýnka", ale i obyčejné pruhy budou lepší, než tištěná "lehátkovina", kterou dnes můžete koupit. Plusem je, že tyto pruhy (často nejen ty zlaté) byly vytkány hedvábím, čili je dnes snadno nahradíme materiálem na výšivku nejužívanějším - viskózou. A sehnání rypsové tkaniny? Našla jsem: jednu a další. Bezpečnější samozřejmě bude vyrazit do terénu se vzorníkem, myslím ale, že pokud už v obchodě najdete ryps, nebudete mít k dispozici deset odstínů červené, abyste si mohly vybírat... Hledejte mezi dekoračními tkaninami.







Žádné komentáře:

Okomentovat