úterý 28. března 2023

České lidové tkaniny (Jitka Staňková)

V dnešní recenzi se budeme věnovat publikaci celkem odborné. Jak už jsem naťukla dříve, k jejímu úplnému pochopení budete možná potřebovat pročíst ještě různé příručky tkalcovské, pokud chcete všemu porozumět. 

Jak už napovídá název, předmětem zájmu jsou tkaniny, tedy textilie vzniklé tkaním, a to z různých přírodních materiálů. Autorka je sběhlá nejen v technice tkaní, ale také ve způsobu analýzy tkanin, proto tyto znalosti v knize využívá. 

Pokud neplánujete zabřednout do tohoto oboru, můžete se potěšit pestrostí tkanin a technik, ocenit předky, přitom vypustit všechnu tu složitou terminologii.

Skutečným pokladem však bude kniha těm, kteří by měli zájem replikovat některé starší lidové tkaniny, které již dnes nejsou k sehnání.

Jitka Staňková je pro budoucí generace totiž rozpitvala a jejich výrobu detailně popsala. Takže vy už nemusíte. Po přečtení nejen budete vědět, na co hledíte, ale budete mít mnohem jasněji, jak to také vyrobit.

Tkaniny jsou v knize rozdělené nejdříve podle materiálů, poté podle vazby, přičemž k té které jsou přiřazeny krojové oblasti a příslušné vzory a barevnosti.

Poslední informace, která mi schází, je síla použitých nití, ta se z malých vzorků špatně počítá a člověku, který už někdy v životě tkal je možná z uvedených postupů jasná. Já si však poradím jinak, s hromadou další literatury, kterou jsem při studiu této přečetla, už bych nějaké nápady měla... Správně totiž tušíte, že knihu nemám jen ke čtení, ale chci ji i prakticky využít.

1 komentář: