pondělí 27. března 2023

Divoké noční šňůry aneb projekt Baborák

 Začalo to celkem nevinně, jedním videem z Finska:

 Červená pruhovaná látka mi připomněla náš plzeňský baborák (zástěru). Když může ona, můžu i já? Máme i my v Čechách centra, kde si můžete něco utkat? ...odpověď je vám asi jasná, nemáme. Jeden stav se nachází v etnografickém muzeu (momentálně v rekonstrukci) a pochybuji, že by bylo možno ho ničit mýma nezkušenýma rukama.

Pravý velký stav, který vám zabere celý obývák, si sice můžete dodnes koupit na bazaru, ale i kdybyste měli prostor a peníze, dostat na něj osnovu není jen tak (ve videu to zabralo 14 dní), nehledě na to, že jako laik nepoznáte, zda pořizujete funkční a bezvadný kus.

Něco kapesnějšího by nebylo? Široký výběr různého náčiní najdete třeba na: https://www.dalin-praha.cz/index.php.

A teď by bylo dobré vědět, jak asi má vypadat výsledek - řečený baborák. Kde vám poradí lépe, než v etnografickém oddělení muzea? A tak jsem se dala do čtení. Začala jsem doporučenou Jitkou Staňkovou, která obsahuje nejen detailní obrázky, ale zmíněné textilie měla i k ruce, vzorky mohla vypárat a podrobit textilní analýze. Což je celý vědní obor, který začíná útržkem tkaniny a končí pokyny pro tkalcovnu. 

Naštěstí nejde o žádnou novinku, věc rozebrat a potom okopírovat, to je věc stará, jako lidstvo samo. A tak na ndk.cz. najdete dostatek učebnic k tématu. Většinou se zabývají oběma směry - jednak jak textilii rozebrat, druhak i jak ji utkat. Vdechla jsem asi 20 příruček a už jsou mi trochu méně podezřelá tkalcovská schemata ze Staňkové, alespoň ta jednodušší.

Pěkně to vysvětluje např: KŘÍŽOVÁ, Valerie. Ruční tkaní pro 1. až 4. ročník středních odborných škol, studijní obor výtvarné zpracování textilií. Praha: SPN, 1983.

A co se ve Staňkové dozvíme? Že baborák je tkaný tzv. příčným rypsem ( od ribs - žebra), což cvičené oko pozná, má li baborák dostatečně blízko před sebou. To už taky poznám. 

Příčný ryps vznikne dvěma způsoby, buď silně utlučeme vazbu plátnovou, tak, že není vidět osnova, nebo stejným způsobem, ale útek jde navíc přes vícero osnovních nití ( a ty mohou ještě navíc být pokaždé stejné, nebo se střídají - šikmý ryps). V našich baborácích se čato vyskytuje v "žebírku" pouze jedna nit, jde tedy o "obyčejnou" plátnovku. Když se nad věcí zamyslíme, asi je nám jasné, že útek, silně utlučený, bude hustší než osnova.

A tady vážení končí veškerá sranda, neboť v osnově baboráku je 12 nití na cm a v útku až 120 na cm! Tedy tkalcovský stav prohodíte nití více jak stokrát, abyste utkali cm látky! Není divu, že ta zástěra, navíc protkávaná hedvábím (až 150 nití na cm), byla drahá jako jalovice.

A je toho ještě více, ale to si povíme až v příštím díle, já jen, abyste věděli, kde zase Kriza bloudí a proč tu nic nepřibývá. Někdo má noční můry, někoho honí šňůry....





1 komentář: