úterý 14. března 2023

Lidové kroje v Československu, díl I. Čechy: (Drahomíra Stránská) - recenze knihy

 Zaujal-li vás minule článek o historii kroje, potom jste zde správně. Vše, co jste chtěli vědět o kroji, ale báli jste se zeptat. Odtud čerpala Šotková, odtud tahají moudra v Českém rozhlase.

Tato kniha srozumitelně a poutavě popisuje historický vývoj krojových součástek od tógy po honzíka. Text je podložen odkazy na literaturu a obrazovou dokumentaci, ale tak, aby to nerušilo, a knihu jste mohli číst jako beletrii. Četné náčrty pomáhají s pochopením textu.

Tuhle knihu bych doporučila i všem švadlenkám, už nikdy se nebudete na obyčejný šev dívat stejně.

První část knihy popisuje vývoj všech krojů s ohledem na historické styly, s konkrétními ukázkami z jednotlivých oblastí.

Další potom popisuje principy šíření módy na vsi ukazuje, která část kroje je převzatá a která je dílem lidové tvořivosti.

Třetí část se věnuje jednotlivým oblastem Čech, abychom informace nemuseli vyhledávat v první části. Tyto kapitolky potom nejsou tak obsáhlé, jako např. sešitky od Šotkové, ale také obsahují střihy oděvů, ovšem ve formátu pro krejčího, velikosti cca 5 cm, ke zvětšení. 

Posledních cca 60 stran knihy obsahuje obrazovou přílohu a dvě mapky.

Knížka je čtivá a nabitá informacemi, doporučila bych ji všem, zvláště pokud už se vyznáte trochu v názvosloví a neplete se vám fěrtoch a šorec. A co je nejlepší, kniha je opět přístupná na ndk.cz, pokud máte průkazku do vaší knihovny.

2 komentáře: