pondělí 6. března 2023

Lidové kroje 1: Čechy ( Monika Tauberová) - recenze knihy

 Z důvodu častého odkazování na různou literaturu mám v plánu udělat pro ni vlastní "šuplíček" v menu, zároveň bych ráda k jednotlivým knihám připojila krátkou recenzi pro ty, co by se chtěli také vydat po stopách nejen kroje.

Dnes se tedy podíváme na zoubek této knize. Rozdělila bych ji na dva celky - jeden se zabývá historií kroje, druhý pak jednotlivými oděvními součástmi s bohatou obrazovou přílohou.

Historická část pokrývá období od chvil, kdy byl kroj odkládán, až do současnosti. Pro mě, jako člověka historií nepolíbeného, byla plná překvapení. A konečně vím, kdo jsou to ti Baráčníci. Pro mladší ročníky jistě přínosná partie. Je vidět, že tato oblast autorku samotnou zajímá.

Druhá část je potom zajímavá už jen proto, že dává nahlédnout do archivů Národního muzea. Krásné velké fotografie z mnoha úhlů pořídila Olga Tlapáková. Po přečtení historie etnografie ovšem musíme vystavené kousky podrobit drobnohledu, vyfocené jsou zde i kroje tzv. "obnovené". Např. u kroje plzeňského je obrázek sukně z jakési lesklé látky, z čehož by např. Šotková šla do kolen (a teď kdo má víc pravdu, že?).

Doprovodný text je hustě protkán citacemi, bohužel dohromady často nedává smysl. Např. u pokrývek hlavy 1. odstavec mluví o ženách, 2. o dívkách a vdaných ženách a 3. o ženách a svobodných matkách. Vzhledem k tomu, že tyto množiny se prolínají, nejste sto se dobrat, co tedy kdo nosil. Jinde zase odstavec a) je věnován živůtku a odstavec b) šněrovačce, přitom se jedná o stejný text, ve kterém jsou pouze přehozena některá slova. Asi nějaký šotek. Text bych brala spíše jako rozcestník do další literatury, pokud v něm objevíte nějaké zajímavé info, pokud chcete pochopit a porozumět tomu, jak vypadají krojové součástky v jednotlivých krajích, obraťte se raději jinam, z tutoho jde hlava kolem.

Shrnutí: knížku mám z knihovny a nevylučuji, že se do ní ještě někdy začtu, domů bych si ji ale nepořídila. 

 

Našla jsem přednášku ke knize:


 



 




2 komentáře:

  1. Baráčníci a okrašlovací spolky - to bylo kdysi IN.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem proti, pořád lepší, než spolky za více odpadků v ulicích a více betonu. Těch tu máme bohužel až až.

      Vymazat