neděle 19. prosince 2021

Tma ustupuje

Zimní slunovrat je za dveřmi, již zítra (21.12.) nastane nejkratší den v roce a noc nejdelší, magická. Znovu se ztrácí hranice mezi světy, nezapomeňte rozsvítit svíce a předkům nabídnout něco k snědku. 

Tradičně hospodář rozděloval k obědu vánočku či koláč, já udělám blumový, plody vyrovnám do tvaru slunce. Večeře bývala postní, z darů přírody.

Na stole nesmí chybět jablka, ořechy a česnek, jako symboly života a hojnosti. Kdo si troufne, může zkusit věštit budoucnost, třeba rozříznutím jablíčka.


Podobně, jako při letním slunovratu má své místo vedle ohně i voda ("oblékání pramenů a studánek") můžeme udržet rovnováhu i nyní, ať už to bude při posílání ořechových skořápek, kdy se plameny svíček zrcadlí na hladině, nebo při věštění ze studny.

Starý rok umírá a rodí se nové světlo, je ten nejlepší čas s pomocí předků a s vědomím toho, odkud kráčím, vytyčit nové cíle a vykročit za nimi. Nečekejte s předsevzetím na nový rok, začněte.

Nový život ve vás výborně probudí ledová sprcha, nebo pořádná sauna, která v sobě mísí oba živly. Věnujte se sobě, až do Tří králů je výslovně zakázáno uklízet a věnovat se vánočním přípravám, ale i opačnému pohlaví...

Žádné komentáře:

Okomentovat