středa 29. prosince 2021

O diářích a kalendářích

Konec roku bývá, alespoň u nás doma, časem velkého zmatení. Člověk se konečně věnuje odpočinku, odtrhne se od virtuálních sítí, ale také od hodin a kalendáře. A potom přijde několik všedních dní, kdy najednou neví, co je za den a jaký je plán do příštího týdne, měsíce a roku.

Je to čas, kdy s hrůzou zjišťuji, že nejsem řádně diářově vybavena (rodinný kalendář již několik let naštěstí zajišťuje babička formou vánočního daru). A protože se mi během let nepodařilo najít diář, který by mi vyhovoval, tisknu si vlastní. Pravda, za posledních deset let se nabídka u nás značně rozšířila, objednat můžete i z důmyslných zahraničních výrobků, takže si nejspíše vyberete, ale kdyby ne, zde je několik tipů, jak na to jdu já.

Základem mého diáře jsou tvrdé papírové desky karisbloku s otevírací kroužkovou vazbou. Ty se hodí, pokud je chcete ozdobit např. obrázky z cest, či přidat kapsy. Před oděrem či vlhkostí váš sešit úspěšně ochrání výrobek prodávaný pod poněkud bizarním názvem "folie na obaly" kterou seženete např. v knihkupectví Dobrovský, již nějakou dobu však pouze na prodejně, online mají pouze nelepící variantu. Pokud si na ozdoby nepotrpíte a uvítáte nižší hmotnost a větší skladnost, zvolte desky z tenkého plastu.

Dle formátu bloku, běžné jsou velikosti A6 - A4, je třeba nakoupit vnitřní papírovou náplň. Seženete papíry čtverečkované, linkované i čisté, s různým počtem děr, dle mechaniky bloku. Sehnat se dá i již hotové předtištěné kalendárium. Na trhu je ovšem pouze jeden či dva výrobci, formát mi vyhovoval, ale rušila mě barevná černočervená/růžovomodrá barva. Já využívám papír formátu A5 a pořídila jsem si vlastní nastavitelnou děrovačku pro 4 otvory, nemusím tak řešit, jestli mám v zásobě speciální děrovaný papír. Sešit využívám totiž i pro jakékoliv další zapisování, kreslení či ukládání dokumentů.

S kalendáriem mi vypomáhá Béda, kde nejen, že zjistíte, co je dnes za den, ale můžete se poučit i o historii kalendářů, astronomii, či pranostikách. Rozvržení využívám týdenní, se seznamem svátků a úplňků. Stránky jsem si ozdobila fan arty z oblíbených knih či filmů, autoři prominou, je to jen pro osobní potřebu. Celé dílo plácám ve wordu, možná za pomoci zručného ajťáka dokážete dospět k něčemu úhlednějšímu, ale jak zjistíte výše, vygenerovat kalendárium na jednotlivé roky, není jen tak.

Neuspokojí-li vás běžný papírenský formát, svůj měnitelný diář prodává třeba Lidl, nebo Albi, zde ale musíte spoléhat na to, že náplně v neobvyklém formátu nepřestane vyrábět. Poněkud spolehlivější, ale ne tak hezký, je diář od Herlitz či ADK. Sázkou na jistotu je potom Filofax v mnoha barevných provedeních desek, rozměrech a rozvrženích, s možností volby luxusního papíru. Ale za kvalitu si připlatíte. Což není pro nás, co diář střídavě používáme a nepoužíváme - dle aktuálního stavu mysli tisknu jen některé měsíce v roce...

Moc nepotěším ani milovníky "lepíků", po letech jsem dospěla k názoru, že nepotřebuji milion barev a tvarů, vystačím se třemi barvami cenovek a ozdobnou děrovačkou z Lidlu. Cenovky se hodí i pro označení zavařenin, nebo rozlišení jednotlivých odrůd rajčat mezi sazenicemi, jedna role, kterou používám již x let vyšla bratru na 17,-Kč.

Většině populace ale vyhovují běžně tištěné formáty v jednoletém provedení, hravý a levný diář seženete u Albi. V knihkupectvích bývá k sehnání zdobný Paperblanks inspirovaný světovými díly a vzory, jen v anglickém kalendáriu příliš nepochodíte se státními svátky... Nebo můžete zkusit zapátrat v místních vodách a najít někoho, kdo v maloseriové výrobě dal do diáře trochu rukodělného umu, či podpořit diář charitativní. Nebo snad vyberete diář, který podpoří vás - takzvaný motivační? Od dob, kdy nebylo na trhu nic moc, jsme se dopracovali tam, kdy ze stovek možností nevíme kterou. 

Ať je váš rok 2022 šťastný, ať už k jeho organizaci zvolíte kteroukoliv možnost.

Edit: příští rok je rokem vodního tygra, mám tam chybu...


Žádné komentáře:

Okomentovat