sobota 11. prosince 2021

Lucie noci upije...

 ...a dne nepřidá. Pořekadlo upozorňuje na zimní rovnodennost, na kterou skutečně svátek sv. Lucie kdysi v juliánském kalendáři připadal. Pravdivá je však i nyní,  neboť po 13. prosinci slunce začíná zapadat později, než v předchozích dnech, ale o to později zase vstává, takže noci se skutečně nezkracují.

Na svatou Lucii oslavujeme mučednici ze 3. stol., která se zaslíbila bohu a než by se provdala za pozemského nápadníka, raději si vyrvala oči. Její čistota ducha se v lidových pověrách smísila i v čistotu těla a v tento den jste mohli očekávat návštěvu stvoření oděných v bílém, která kontrolovala kvalitu úklidu před oslavou Vánoc. Běda ženám, které ve spěchu v tuto dobu ještě smýčily, draly peří, či předly, a běda mužům, kteří v putyce vysedávali, místo aby hospodyním vypomohli. Hltavým dětem a dětem, které se v čase adventním nepostily, potom Lucie hrozily dlouhým nožem, že jim rozpářou břicho a naplní ho kroupami...

Máte již uklizeno? Přináším tip na malého pomocníka, nebo dárek. Vzhledem k počasí už máte nejspíše vánoční mytí oken za sebou... ale pokud stále nevíte co pod stromeček... Zkuste "vysavač na okna". Já sama jsem ho obdržela darem a protože nemám ráda nevyužívané přístroje válející se ve skříni, vzala jsem ho na milost, a musím uznat, že pomáhá. Jedná se vlastně o stěrku s odsáváním, okna jsou po použití rychleji suchá, netvoří se tolik šmouhy a hlavně, špinavá voda z mytí oken nekape nikde kolem. Dosti práce vám ušetří i při čištění sprchového koutu z čirého skla. Základní model seženete řádově za stokoruny. Tak ať vás Lucka nechytí nepřipravené!

Žádné komentáře:

Okomentovat