sobota 11. září 2021

Semena lichořeřišnice

Květy a listy
Vidíme-li např. slunečnici, bezpečně víme, kde asi hledat semena. Květy lichořeřišnice však po odkvětu opadávají a chceme li najít semena, musíme zapátrat mezi listy, kde se na stoncích schovávají veliké trojčetné tobolky. Sbíráme ty zralé, hnědé. Pokud už při sběru někomu pustošíte záhonek, vězte, že tři semena vám bohatě stačí a ze tří rostlin budete mít již za rok dostatečnou úrodu.

 Lichořeřišnice se pěstuje jak pro okrasu, tak jako léčivka. Zvláště dekorativní je panašovaná verze. Jejími květy ozdobíte saláty, štiplavá chuť listů okoření vaše obložené chleby.  Díky tomu, že netvoří odnože a vyrůstá z jednoho stonku, je vhodná pro pěstování v "petrželáku", květníku s kapsami.

Trojčetná tobolka
Jde o letničku, tedy si na konci sezony uschováme semena pro příští rok a ze zbytku rostliny připravíme tinkturu: listy nasekáme na drobno, semena nadrtíme a vše zalijeme alkoholem a v teple necháme uzavřené měsíc stát, potom slijeme do skleničky s kapátkem. Pomůže při zánětu močového měchýře i dýchacích potížích. Dávkování kupovaných výrobků je 1 kapka na kg váhy a to rozdělit do 3 denních dávek - tedy pacient o hmotnosti 60 kg užívá 3x denně 20 kapek. Při prevenci potom stačí 1 dávka (20kapek) denně. Lichořeřišnice je bezpečná i pro těhotné a kojící ženy.


Žádné komentáře:

Okomentovat