pátek 17. září 2021

Nejen cibuloviny pro záhon a terasu

oxalis

 Pokud jste se o cibuloviny zatím příliš nezajímali, vězte, že právě nastává jejich sezona. Tedy jedna ze dvou. 

 Teď je ten správný čas pro pořízení cibulek tulipánů, narcisů, hyacintů, sněženek, modřenců a okrasných česneků - cibulovin, které bezpečně přežijí zimní mrazy a okouzlí nás svými květy jako jedny z prvních rostlin na jaře. Poté odkvetou a postupně zatahují, až přijde čas, kdy je můžeme ze země vyjmout a uskladnit na suchém místě až do podzimu, kde jim neuškodí lijáky a hniloba. Jsou to rostliny vhodné do záhonů, na péči trochu náročnější než obyčejné trvalky.

Mečíky (gladioly)

 

A potom jsou zde další rostliny, které ukládají svou energii do zásobních orgánů, ale pro změnu je vyrýváme a schováváme přes zimu. A právě to mi přijde jako veliká výhoda pro pěstování na terase či balkoně. Na jaře se nemusíme piplat se sazenicemi ze semen, rostliny rostou mnohem rychleji, v zimě se nemusíme obávat, zda v malých nádobách nevymrznou, protože si je schováme do bezpečí např. do sklepa. Patří sem např. již dříve zmiňované begonie, v současnosti oblíbené batátové listy, čtyřlístek oxalis, cikánské květiny (sparaxis), v nádobách na podlaze potom můžeme zkusit vypěstovat některé vyšší, jako jsou překrásné krešiny (montbrecie), nocenka, jiřiny či mečíky.

Toto jsou ty moje, které jsem sehnala ve výprodeji v KIKu, 3 ks za 25,-. Stačila jim trocha slunce a i v kamenité chudé půdě přežily všechna sucha a vykvetly. Ostatně původem z jižní Afriky jsou zvyklé na ledasco. Věřím, že v závětří udělají parádu i na terase, ostatně prostorově jde o poměrně "plochou" rostlinu, která nezabírá žádné místo, zvláště, pokud ji dobře vyvážeme.

Zasadit je můžeme postupně, aby nás jejich květy těšily co nejdéle, já na ně letos trochu zapomněla a sázela až v červnu, proto kvetou nyní, kdy u sousedů již všechny odkvetly. Pokud bychom je chtěli k řezu, "sklízíme" ve chvíli, kdy se rozvíjí první květ.

Do jara máme nyní čas nastudovat a rozmyslet, kterou "cibulovinu" si pořídit.




Žádné komentáře:

Okomentovat