pondělí 13. září 2021

O substrátu

Při pěstování v nádobách, kdy si zeminu koupíme v pytlích, jste si jistě všimli, že z pytle se vám nesype hlína, ne taková, jako máte na zahradě. 

 Půda se skládá ze složky neživé  (zvětralé podloží) a složky organické, což jsou uhynulé i živé části rostlin a široká skupina organismů, která se na nich živí, od hub přes rozkladače až po brouky a žížaly. Pokud organickou hmotu, biomasu pouze sklízíme a z plochy odvážíme, půdnímu životu tím nepomůžeme. Je vhodné ji dodat, ať už nejjednodušeji tak, že na místě necháme shnít, co tam vyrostlo (pozor na choroby zemědělských plodin, napadené rostliny nutno odstranit!), nebo si biomasu nejdříve "předtrávíme" na kompostu, nebo dokonce vezmeme tu, která prošla živočišnou výrobou - zvířecí trus. Díky půdním organismům se organická hmota přeměňuje na živiny zpracovatelné rostlinou postupně a není třeba hnojit tak často.

Oproti tomu pěstební substrát je celý organický, nicméně tzv. inertní. Žádné živiny se z něj neuvolňují a pěstování v něm se blíží spíše hydroponii. Živiny jsou v substrátu uloženy uměle v podobě postupně se rozpouštějícího hnojiva, které se dříve či později vyčerpá a pro další růst musíme živiny dodat sami. Buď opět tabletami, nebo rovnou rozpuštěné v zálivce. Mnoho zahradníků si proto substrát míchá s něčím "výživnějším" již před zasazením, já doufám, že do příštího jara budu mít nějakou úrodu z vermikompostéru. Substrát využíváme zvláště proto, že je vzdušný a váže velké množství vody, což je u malých nádob na celodenním výpalu třeba. Jako inertní materiál můžeme substrát používat opakovaně (pokud se nám v něm nerozmnožila nějaká zákeřná plíseň), pro jistotu jej mezi jednotlivými použitími můžeme desinfikovat např. mrazem, nebo pobytem na prudkém slunci a dokonalým vysušením. Někdo jej třeba prolévá vroucí vodou, peče, nebo prožene mikrovlnkou.

Až budete příště shánět "hlínu", zkuste raději místo pytle rašeliny objednat kokosovou peletu. Pětikilová cihlička nezabere moc prostoru a až bude potřeba, vyrobíte z ní až 70l substrátu, stačí přidat vodu. Nepoškodíte tak žádné rašeliniště, nezaplatíte za zbytečný převoz vody a ušetříte prostor i energii. A můžete si vybrat substrát se symbiotickou houbou Trichoderma, která prospívá kořenům vašich sazenic.

Žádné komentáře:

Okomentovat