Pokud jste neslyšeli o poněkud nechutných začátcích této vánoční pochoutky, jistě si je dokážete na internetu vyhledat od povolanějších. Já přicházím s receptem moderním, ať už jde o suroviny, tak o zpracování. Jelikož se pudink musí minimálně měsíc rozležet, je právě teď ten pravý čas s ním začít, nejen pokud ho chcete konzumovat, ale třeba i darovat. Vzhledem k tomu, že je výsledek dosti opilý, necháváme si ho jako zpestření k oslavám nového roku.
S přípravou začneme den předem:
800g sušeného ovoce (hrozinky, brusinky, třešně, meruňky, švestky, kandovaná kůra, co se najde)
+ 3 lžíce brandy - necháme rozležet přes noc
------------------------------------------druhý den------------------------------------------
225g másla
225g přírodního cukru
4 velká vejce
Utřeme, což se většinou srazí, s tím si nedělejte hlavu, na výsledek to nemá žádný vliv. Nakonec vmícháme opilé ovoce (viz výše). Kdo se chce držet klasiky, přidá i oříšky a sežene lžíci melasy, aby dosáhl správné tmavě hnědé barvy.
225g hladké mouky
1/2 lžičky soli
1 lžičku vánočního koření (na perníčky či vlastní směs)
kůru z 1 biocitronu a biopomeranče
Promícháme a po částech přidáváme do výše uvedené vlhké směsi, snažíme se těsto udržovat nadýchané.
Dříve se těsto zabalilo do ranečku a vařilo v páře cca 4 hodiny. Odtud tradiční kulový tvar. Já těsto naplním do porcelánových misek a "peču" v mikrovlnce cca 4 minuty. Jen jednu tradici si u nás doma neodpustíme - těsto zamíchá každý člen domácnosti, pro štěstí.
Pokud vás postup nevyděsil, "peču" následovně: misku vypláchnu studenou vodou, naplním těstem asi 1cm pod okraj, uhladím a dám péct na nejvyšší stupeň. Když i střed těsta přestane vypadat tekutě, misku vyndám a nechám zchladnout, poté těsto obkroužím plochým nožem a opatrně vyklopím. Když se vám do něj podaří udělat díra, nepanikařte a chybějící díly vložte kam patří.
Hotové bochánky uskladním v plastových krabičkách a ob den krmím lžičkou brandy (např. Stará myslivecká), nejdříve častěji, aby se projevil konzervační účinek alkoholu, poté dle potřeby. Výše uvedené množství vystačí na 2 misky o 400ml a 4 poloviční.
Legendy o pudinku
Britové do pudinku zapékají 1 syrovou fazoli či hrášek, kdo na něj při servírování narazí, je potom "král večera".
Britská královna si dává rok uleželý pudink každý den k čaji o páté.
Žádné komentáře:
Okomentovat