středa 12. října 2022

Jednoduché nápady pro pletací strojek Sentro mini

 Jak víte, před časem jsem si pořídila kruhový pletací strojek, dětskou podobu toho opravdového, který ještě dnes můžete sehnat třeba zde. To pokud byste propadli výrobě ponožek.

Já se spokojím s poněkud hrubšími "vlněnými" modely. Dnes ale o něčem jednodušším, pro začátečníky. 

ČELENKA

Nahození první řady
Podzimní chlad klepe na dveře a tak se bude hodit třeba čelenka, která je sešitá z prostého tunelu. Dle návodu nahodíme první řadu ok (tedy ob jedno) a poté pleteme normálně, prostým otáčením kličkou, se strojem nastaveným na T jako tunel. Pleteninu průběžně povytahujeme, ze strojku vychází natažená do šířky a o dost kratší, než ve výsledku bude. 

Když dosáhneme délky, která odpovídá obvodu hlavy, je čas oka sejmout. Můžeme nastudovat některý z návodů na internetu a nebo pleteninu prostě zakončíme háčkem, u tohoto modelu netřeba řešit pružný okraj. Přízi dáme stranou, tak, aby už se nepřiplétala, a postupně na háček navlékáme oka shozená na spodní výstupky. Jednoduše háčkujeme střídavě jedno oko z pleteniny (2) a jedno z příze (1).

Konce sešijeme k sobě


Poslední oko rozvolníme, protáhneme jím celé klubko příze a utáhneme. Z příze odmotáme cca 30cm a ustřihneme. Vzniklý konec navlečeme do jehly. Spodní konec pleteniny, který má velká oka a kroutí se, je možné upravit pouhým zatažením za druhý konec příze. Začátek a konec pleteniny sešijeme dle obrázku, zapošijeme a čelenka je hotová.

Na Sentru mini upleteme velikost dětskou i dospělou, šířka závisí na volbě tloušťky příze. Modrá čelenka je pro srovnání z příze cca dvojnásobné oproti první.



3 komentáře:

  1. Čelenka...
    Horalé říkají, že se má začít u fusaklí. /na čtyři jehlice/.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fusakle mám, ale plést je na tomto je trochu o nervy a vyplodit návod bude fuška, ale bude.

      Vymazat
  2. Pletařky obdivuji, tato činnost se mi vyhnula, já jen občas pletu nohama 😊

    OdpovědětVymazat