pátek 24. listopadu 2023

Podzimní zavařování

Pokud vám zbyla úroda zelených rajčat, která právě přešla mrazem, věřte, že ta už nedojdou. Není ale vše ztraceno, ještě pořád je můžete zavařit do čalamády. Já si pod tímto slovem sice vždy představím omáčku, nicméně internet ho vidí spíše jako zelný salát. A ten v kuchyni jako když najdeš, když nestíháš krájet zeleninu.

Nám přebyla rajčata dokonce červená a poprala jsem se s tím asi takto:

Jednu dávku jsem udělala ve stylu kimči, se zelím, zázvorem, česnekem a chilli, druhou bůhvíproč inspirovala vzpomínka na brusinky - k rajčatům a zelí jsem přidala kopr, citron a jalovčinky. Oba druhy jsem dolila octovým nálevem a klasicky zavařila.

Další surovinou, kterou je na podzim možno zpracovat, jsou jablka. Letos mě zaujalo, patrně americké, "jablečné máslo". Asi, že se výsledek leskne, jinak to s máslem nemá nic společného. Jde o pomalu rozvářená (včetně slupek) jablka s kořením.
S úspěchem zde využijeme pomalý hrnec, máme-li ho. Všechny recepty se sice tvářily, že jsou pro brzkou spotřebu, já jsem však postupovala stejně, jako při konzervování džemů - a zatím drží, i když cukerná složka je nižší, než obvykle. A pochopitelně, výsledek může posloužit jako hezký dárek...

A protože jsem nebyla schopná stáhnout fotky, je tu tenhle článek s minimálně měsíčním zpožděním, takže rajčata už si asi nezavaříte, ale jablek je pořád ještě dost a do vánoc se to stihne...


1 komentář: