Tradičně se o masopustu pečou koblihy, ale já nemám příliš v oblibě smažení, tak jsem přemýšlela, které jiné pečivo by šlo ještě plnit. Mám totiž v šupleti nevyužitou násadku právě na plnění koblih.
Protože už jsem ho dlouho nedělala, padla volba na odpalované těsto. Trochu jsem upravila recept ze staré kuchařky:
375 ml vody
100 g másla
220 g krupičky
5 vajec
3 lžíce cukru moučka
kůra z půlky citronu
Pokud jste odpalované těsto nikdy nedělali, důkladný návod poskytne např. kuchařka pro dceru.
Je to zábava a výsledky se vždy setkají s pochvalou, proto doporučuji to alespoň jednou v životě vyzkoušet. I když do odpalovaného těsta cukr nepatří, já jsem ho přidala, protože kobliha má být sladká. A fungovalo to výborně.
Poznámka pro příště: Střičkou tvořit pořádné dno, ať výsledek nemá díry. Použít pečící papír!!!Bochánky jsem plnila trnkovými povidly a tvarohem, z čehož byl spíše takový lehký letní desert, ale myslím že v dnešní době se zase tolik vycpávat nepotřebujeme, jako kdysi. Náplně ještě vyladím a příští rok už třeba napeču i do průvodu...
Potěšila mne v roku švestky ta trnková povidla.
OdpovědětVymazatJá věděla, že tě potěší, příští rok jich musím zavařit ještě víc.
OdpovědětVymazatNo to je úžasný! To vypadá nádherně. A úhledně. Odpalované těsto jsem nikdy nedělala. Musím najít nějakou speciální příležitost!
OdpovědětVymazatA just takový věci peču jen tak, jednak aby si to člověk užil, čekání mě nebaví, a druhak, když je to k nějaký příležitosti, člověk je nervózní a tak je rád, že už to má vyzkoušený a natrénovaný. Kdybys to zkoušela, doporučuju pořádnej cukrářskej pytlík, těsto je hustší než krém a jak zaberu, igeliťáky praskaj a to je k vzteku.
Vymazat