sobota 13. listopadu 2021
Bylinkový olej
Listopad je obdobím, kdy můžeme sbírat poslední úrodu bylinek, než se nám rostliny schovají před mrazy.
čtvrtek 11. listopadu 2021
Korejské kimči - vitaminy na celou zimu
Jak přežít chladné období bez úhony, to je otázka, která trápí mnohé. Světový mor tenhle pokrm asi nezastaví, ale s kladnými účinky kysaného zelí jsme obeznámeni i v našich končinách. Kimči pochází z Koreje a oproti našemu zelí obsahuje kromě jiného i velké množství chilli.
A protože zraje, tak jako naše zelí, v zeláku - velkém keramickém hrnci, který uschováme v chladu sklepa či garáže, je listopad ideálním obdobím, kdy si ho můžeme připravit i u nás.
Už ani nevím, kde jsme ho poprvé ochutnali, zásoby jsme si potom museli nakoupit zde a jak naše láska rostla, řekla jsem si, že si zkusíme udělat vlastní. Loni jsem do toho praštila a pořídila pořádný hrnec. Ve dvou jsme za zimu spořádali asi 13l, snědli bychom i více, ale to by někdo musel navařit...
Pokud jste z těch, kteří by v období Vánoc ocenili nějaké to "chlapské" jídlo, nebo jen rádi vyzkoušíte exotiku, tady je recept od Maangchi přepočítaný na 10l zelák:
úterý 9. listopadu 2021
Mečíky - zazimování
neděle 7. listopadu 2021
Kozí brada - sklizeň
Vloni po létě jsem zasadila několik semen kozí brady, rostliny, které si na louce ani nevšimnete, a jejíž kořeny jsou jedlé.