středa 14. srpna 2024

Letní výlety po Plzeňském kraji


 Letos jsme, mimo jednoho tábora, celé prázdniny doma, a tak jezdíme po výletech. Děti nejdříve chytla soutěž na ČT :D  a tak jsme vyrazili splnit úkoly. 

Nepomuk

Při občasných přeháňkách děti zabavíte v Nepomuku. Od nádraží do centra jde asi 2km procházka po zelené, před cílem děti nalákáte na výbornou zmrzlinu v kavárně Zelenohorská pošta, 30,- za kopeček, bylinková zahrádka k prohlédnutí, pískoviště pro děti. Pokračovat můžete do městského muzea, kde je až do 28.8. výstava plná úkolů a krásných obrázků pro děti.
Ve stálé expozici potom uvidíte sbírku autíček nebo venkovskou domácnost, k dispozici je ještě klasická dětská herna. My jsme do cukrárny dorazili po deváté a z muzea jsme odcházeli okolo poledne. Když si nepřivezete, něco k snědku se sežene v Coopu na náměstí, hned vedle můžete prohlédnout  a oběhnout kostel sv. Jana Nepomuckého a domů z přilehlé zastávky autobusu. Pokud máte děti větší a zachce se vám sportu, jistě můžete zavítat na nedaleký Zelenohorský zámek a návštěvu prodloužit třeba na celý den.

Dobřany

Kotynka

Do Dobřan jsme vyrazili vyzkoušet biotopové koupaliště Kotynka. Vybrali jsme podmračený den, takže areál jsme měli prakticky pro sebe. Voda byla rybniční a gumové dno dosti klouzalo, děti se však zabavily, po celém obvodu nádrže je schůdek v hloubce asi 40 cm, takže přehlídka skoků do vody byla nasnadě. Dali jsme i povinnou zmrzku a vyrazili do centra města, kde nás stopovačka od Déčka přivedla do kostela sv. Víta, jehož interiér rozhodně stojí za návštěvu. Výlet změníte na celodenní, pokud začnete na nedaleké Martinské stěně a skončíte koupalištěm. Jediné, co se mi nelíbí, je, že celý kraj projedeme vlakem asi za 50,-Kč, ale do vesnice za Plzní nás autobus stál asi 90,- a to máme jednotné jízdné. Ale nemám nervy se s řidičem dohadovat, už tak lidi koukají že zdržuju, než vysvětlím kolik dětí jakých věků mám. Nicméně vězte, že doprovod dítěte do 6 let jede za polovic.

Kladruby, Plasy, Teplá

Svatou trojici jsme již tradičně navštívili při noční šifrovačce, o klášterech jsem psala již dříve. Déčko seženete v Kladrubech, které rozlohou nabízejí prohlídkou vhodnou i pro menší děti, Plasy zase mívaly speciální dětskou prohlídku a nedaleko je koupání. Tepelský klášter je rozlehlý a přilehlý park ještě větší, na nádvoří nezapomeňte navštívit bylinkový obchůdek. My měli štěstí na po padesáti letech otevřený kostel Zvěstování Páně, navíc v noci - nikdy jsem nic podobného neviděla.

Další výlety jsou již nesoutěžní

Rokycany

Koupaliště v Rokycanech

Do Rokycan doporučuji vyrazit na koupaliště, teplá, křišťálová voda, která se velmi pozvolna svažuje, vhodnou hloubku si najde každý. K dispozici tři tobogány a hřiště s vodními prvky, od kterého děti neodtrhnete. Kdyby je ani tohle neutahalo, každý čtvrtek od 19h potom můžete zavítat na hvězdárnu za městem, momentálně hurá na Perseidy! Při horším počasí v muzeu vyzvedněte stopovačku po parku U Rakováčku.

 

Blovice

Muzeum v zámečku

Do Blovic jsme se vyrazili zchladit na program pro děti v místním muzeu/zámečku. I bez programu je však prohlídka dětem vhodná, v expozici historických hraček je hernička, současná výstava o středověku je vyloženě pro děti k osahání, často se zde konají divadélka a program je obecně velmi baby friendly. My vás zveme na 7.9. na festival Stopy baroka zakončený ohňostrojem.

Už víte, kam vyrazíte?


Žádné komentáře:

Okomentovat