neděle 9. července 2023

Zavlažování o dovolené


Maděra
Problém, který řeší každý, kdo chová víc než kaktus. Já si letos vzpomněla opět za pět dvanáct. Minule jsem psala o Olle,  systém na bázi terakoty je u nás ovšem velmi drahý. Lidl měl v sortimentu konečně něco cenově použitelného, objednala jsem poslední kus na skladě - no dorazil na maděru. Křehké věci už v Lidlu nikdy nekoupím, neumějí to zabalit.

Podobný systém pak prodává firma Blumat, hodí se ovšem spíše pro pokojovky, žíznivé balkonové truhlíky už užijí spíše systém kapkový, terakota nepropustí dost. I to Blumat vyřešil - přišel se systémem, kde se terakota používá pouze k řízení kapkového systému - není tak třeba elektřina ani časovač, zaléváte pouze, pokud je to potřeba. Geniální. Na každých 5m hadice je třeba 0,5m spádu - rozmyslete kolik vody a jak vysoko jste schopni umístit.
Tři systémy od Blumat

Bez elektřiny (dočasně), kohoutku i spádu potom funguje solárně napájený časovač a čerpadlo od Gardeny Aqua Bloom (v Lidlu momentálně o třetinu levnější, nicméně, co sada obsahuje, se nedočtete). Zalévá ovšem vždy, ne jen když je sucho.
To může vést k přelití. A já řeším problém dýní  v malém truhlíku - ty pro změnu nestačí zalévat v horku ani 2x denně, když je pod mrakem, pro změnu moc nepotřebují. A tak letos asi skončím se starým dobrým knotem, který se také trochu reguluje sám. Ty v truhlících jsou z polypropylenu, tak jsem na otestování pořídila obyčejný popruh (nastříhej si sám a máš to 10x levnější...). Co jsem vymyslela, se dočtete v dalším článku...


1 komentář: