neděle 16. července 2023

Dobrovolníci

 ...tak říkají v Anglii rostlinám, které se samy vysemení na našich záhonech z loňské úrody. Teoreticky to dělá každá rostlina, jen u těch, které sypou suchá semena všude kolem je to poněkud pravděpodobnější, než např. u paprik, které sklidíte. 

Já přináším výběr druhů, které už prakticky nemusím sít, protože mi v hlíně vždycky vybují samy. Např. celý tento květník se vysadil sám, až na ty dvě skomírající lichořeřišnice.

Červená je perilla, nesmělé petunie i jeden salát se našel, ten bude na semeno. Najde se tu i jedna zahradní záhada, kterou jsem nesela, ani ji neznám, ale vypadá jako malá slunečnice. Až vykvete, budeme moudřejší. A ještě jeden mi tu chybí, který roste sám a sám - jahodový špenát, drobný plevílek, který když sem tam píchnete do volného rožku, potěší červenou girlandou. Semena jsou uložena v dužnatých obalech, které jsou otevřené, a tak se sypou do půdy dávno předtím, než plody dozrají.

Samovýsev šetří zahradníkovi práci a místo, semenáče už stačí jen přemístit dle libosti. Většina těch mých je navíc jedlých a k užitku.




Žádné komentáře:

Okomentovat