pondělí 24. července 2023

Pozdě, ale přece

 Mšice, molice, smutnice, či jiné potvory? A chemii používat nechcete. Přírodní alternativa existuje, jen jsem asi trochu zaspala. Přitom to u zahraničních zahradníků slyším pořád - nimbový olej, nebo také neemový olej.

Pro preventivní postřik se ředí 1 : 200. Řekněme, že moje balkonová sezona je cca 22 týdnů dlouhá, stříkáme co 14 dní a budu potřebovat asi 2l roztoku. Tedy by mi mělo stačit asi 100ml oleje. To jde, to zkusíme, pro ještě lepší dýně příští rok.

Olej jsem ale objednala hned, i přes silné napadení se dýně drží. Pro zkoušku jsem je postříkala nejdříve česnekovou vodou, to molicím taky moc nechutnalo. Navíc mám teď balkon 100% upírovzdorný.

Věřím, že molicím se nelíbí jakékoliv polévání spodní strany listů. A pokud věříte, že rostlina opečovávaná to cítí a lépe roste, zkoušet můžete jakoukoliv babskou radu.

Olej jsem vybrala na internetu od firmy, která je zjevně letadlo, ale měla alespoň uvedený obsah účinné látky a informaci, že je na ni bohatší olej jádrový, než ten ze semen. A cena byla přijatelná. Obdržela jsem sice asi 6 nevyžádaných sluníčkových emailů, ale zásilka dorazila v pořádku. 

Olej je ve skleněné lahvi s kapátkem - přesto je tak aromatický (po ořeších), že hned první odpoledne putoval do sklepa. Nedivím se, že to hmyzům nevoní. Tak jsem to hned vyzkoušela. Problém s olejem je ten, že se s vodou nemísí, postřik z něj vyrobíme pomocí malého množství saponátu a důkladného protřepávání během postřiku. Myšlenka je dobrá, ale na první pokus žádnou hmyzí genocidu nepozoruju. Ještě budu zkoušet a do příště zkusím pořídit nějaký ekosaponát, jarová zahrádka taky nic moc.


1 komentář: