neděle 2. července 2023

Jak jsem nevěřila vlastním očím

 Rybíz nakonec vydržel a vyplodil asi 1,5 kg plodů, pod kterými se značně ohýbal. Mnohé větvě však uschly, nezbyl na nich ani list. Tak jsem rozhodla, že ho sklidím, než ho sklidí půlnoční bouře, také abych mu odlehčila. Větve bez listí jsem potom vyřezala, ví bůh, třeba byly ještě trochu živé. Co zbylo, okusovaly mšice, tak jsem využila invaze berušek na naší zahradě. Trochu ho přihnojím, zaliju, namulčuju a třeba se do dvou let trochu spraví, moc toho na něm nezbylo. S úrodou v příštím roce jsem se rozloučila.


A tak mě trochu pálila otázka, co budu dělat se ztenčující se zásobou džemu ve sklepě. Když jsem se v noci plížila městem, překvapila mě bedna jahod "na vyřazení" před vietnamským krámkem. A nebyl to žádný plesnivý hnus ... zkrátka tak akorát do džemu. Přezrálé jahody + ne úplně dozrálý rybíz, ideální kombinace. Navíc s vědomím, že druhý den proženu ovoce odšťavňovačem, takže nemusím řešit nějaké stopky, ideál. A ještě jsme bio-eko. Díky, jsme zachráněni.

Džem: rybíz + jahoda + máta - cca 7kg


1 komentář: