pátek 23. června 2023

Začínám s paprikou

 Letos jsem poprvé pořídila sazenici papriky, že to s ní zkusím. Podobně jako rajčata se řadí mezi lilkovité, ale pěstuje se jinak, ba dokonce naopak. Zatímco tyčková rajčata pěstujeme do výše, zaštipujeme boční výhony, u paprik naopak zaštípneme růstový vrchol, aby se co nejvíce rozvětvily. Květy paprik totiž vyrážejí jednotlivě, vždy z míst, kde se stonek rozdělí na 3. Aby květů bylo co nejvíce, zaštipuje se paprika za třetím párem pravých listů - ještě když je mladá. Nové výhony pak vyraší z jejich úžlabí, bude jich tedy až 6 a každý se pak dělí na tři další atd. 

 

Já koupila již větší sazenici, tak jsem nezaštipovala nic. Více květů sice znamená více plodů, ale když není dostatek výživy, více menších plodů znamená menší hmotnost úrody, než méně větších plodů. S výživou snad problém nebude, sazenice dle štítku určená "na balkon", se slíbenou výškou růstu 40cm má statný kmínek a v zástinu mezi rajčaty vybujela do výše 70cm, kde se rozsochala do šíře a rozložila své velké listy.

"Plod" papriky vs. rajčete
 Květy jsou oboupohlavní, při troše štěstí i samosprašné, přecejen od prašníku k blizně zde není daleko. Sem tam je pro jistotu polechtám, nicméně první odkvetlý květ se stále k ničemu nemá, narozdíl od např. rajčete, které plodí, ještě ani neodkvetlo.  Ale je fakt, že je až dole, ve stínu. Uvidíme, co udělá s paprikou horké léto, mělo by se jí líbit.

1 komentář:

  1. Rajčata jsem zaštipoval mamince na balkóně minulý týden, dneska jsem to kontroloval, už se objevují plody.
    Nechť se daří i tvým paprikám.

    OdpovědětVymazat