pondělí 31. července 2023

Týden s řemesly

 Ďábelský plán vyšel a podařilo se mi udat děti na týden k babičce - konečně jsem měla čas vyzkoušet všechny ty divné aktivity z videí z YT.

Nejdříve to byla nit z kopřiv dochovaná snad až z doby kamenné.


Na Sallyině kanále najdete spoustu zábavných technik z toho, co najdete kolem - zvláště příroda u nás na chatě v sudetách má všechny možné pomůcky, určitě se k tomuhle kanálu ještě vrátím.

Já jsem si práci trochu usnadnila, konec provázku jsem si přichytila k větvi a pohodlně můžu motat, zatímco sedím. Vzniklý provázek rychle přibývá a je až překvapivě pevný - a už nikdy vám nebude v přírodě scházet, protože kopřivu najdete prakticky kdekoliv.

A co s kusem provázku? Inspirovala jsem se tímto videem o výrobě košíků z borových jehlic:

 Jen jsem použila u nás tradičnější slámu z dlouhé trávy a obyčejný steh. Výsledek není dokonalý, ale miska to bude. Provázku to "sežere" dost, tak nejsem po týdnu ještě hotová...

Sušené kopřivy, hotový provázek, kus drátku na protahování a miska ve výrobě...

A nakonec jsem narazila na toto video o výrobě usně z rybí kůže. K obědu byl losos, takže to byla jasná volba.

 Kůži jsem z obou stran očistila lžící a skončila jsem s výsledkem jako kůže jedna ve videu. Useň to není, ale využít by se to dalo. Potom jsem zkusila kůži obarvit, dubovou kůru jsem neměla po ruce, ale vím, že silně barví např. ořechové slupky a ty jsem měla. Povařila jsem je a kůži dala do studeného odvaru asi na 2 - 3 hodiny. Už při vyndavání jsem si všimla, že kůže zkřehla a ždímáním celá popraskala. Mimoděk jsem objevila, jak se vyrábí klih, jistě by to mělo další potenciál, ale tudy jsem se vydat nechtěla. Z kůže toho moc nezbylo, tak třeba příště.

Přitahují i vás primitivní techniky?



2 komentáře:

  1. Fascinuje mě jejich jednoduchost a zároveň dokonalost, ale zatím mi na pokusy chybí čas( vím, slabá výmluva:)

    OdpovědětVymazat
  2. To je tááák super... ale je mi jasné, že pokud někdy někde udám děti na týden já, provázky z kopřiv motat nebudu :-D

    OdpovědětVymazat