pondělí 10. července 2023

Lovci a sběrači v Krkonoších

 Šťouráte se rádi v přírodě a nosíte si ji domů? Pak tu mám pro vás několik tipů ve Vrchlabí a okolí.


Hned ve Vrchlabí, v historickém centru, se nachází zámek s parkem, v jeho pravé části (od hlavního vstupu) je potom klášterní zahrada. Zde si můžete momentálně uzobnout chutnou třešeň, nebo se také poučit o krkonošské floře. Já se zde seznámila s čechřicí vonnou, vzrostlou rostlinou luk, která vonní po anýzu, je vhodná do salátu apod. Při dalších výletech jsem ji hojně potkávala, nasbírala jsem si tedy semena na čaj i setbu. Dále jsem kroužila okolo rostlin brutnáku, jehož semena se snažím delší dobu sehnat, ale zatím je v květu, vy můžete mít větší štěstí.

Přímo zahradnický program nabízí centrum DOTEK v Horním Maršově, vybrali jsme samoobslužný program "Kouzelný svět jménem zahrada", který děti na nějakou tu hodinku zabavil. Šťourali jsme se lopatkou v kompostu, zkoumali žížaly i mšice lupou, zacvičili si, zasadili rostlinku a vyrobili škvoří domeček do zahrady. Na závěr se děti vyřádily v "síti". Cestou jsme se potěšili s novým beránkem, který je velmi mazlivý - nebojte se, pokud bečí a běží k vám, chce se opravdu jen pomazlit. Největší radost měla maminka, protože rostlinou, kterou jsme přesadili a mohli si odnést, byl již dříve zmíněný brutnák (pozor, nesnáší přesazení, takže když ho tatínek vyrýpl se zcela obnaženými kořeny, neměla jsem radost, ale to se rozchodí...). Aktivit si zde můžete vybrat mnohem víc, je zde muzeum, historická fara a vyzvednout můžete i stopovačky po okolí, pro každou věkovou kategorii.

Pro milovníky neživé přírody je potom velkým lákadlem geologicky aktivní oblast pod horami. Nemusíte tam ale jezdit, stačí vědět, kde používají místní kámen ke štěrkování cest. My jsme ho potkali např. při výletu Herlíkovice (lanovka) - Žalý - Valteřice - Vrchlabí. Nejen, že jsme, narozdíl od lanovek ve Špindlu, ušetřili asi 800,- Kč, ještě jsem našla tyto krasavce:

Krystaly křemene a ametystu, červenozelená pecka
 Méně geozdatné jedince potěší i i cesta pod Žalým, která je plná stříbrně se třpytící slídy. Počítejte, že z výletu se vrátíte o několik kilo těžší.

Ano, i dnes můžete zažít Krkonoše zajímavě, hravě a bez turistických pastí, vaše peněženka nemusí krvácet.

1 komentář:

  1. Díky za tipy, do Krkonoš bych se letos taky ještě ráda dostala.

    OdpovědětVymazat